Ara que estic embarassada… què m’aporta el ioga?

Com que “benestar” segur que ja ho haureu llegit en revistes o blogs especialitzats en la maternitat, us parlem de “connexió”, “tonificació”, “relaxació”, “respiració” i “compartir”. Així són les classes de ioga dinàmic prenatal de Nanüts:

 

1. Vincle amb el nadó

Es convida les mares a relacionar-se amb el seu nou estat, a establir una connexió emocional i íntima entre elles i la seva criatura. Es visualitza el creixement del nen o nena, es pren consciència de les sensacions que això genera i es reforça la confiança en una mateixa, tot recordant la “saviesa” innata de tota dona per donar a llum.

 

2. Exercici físic

Durant l’embaràs està absolutament recomanat fer exercici físic tret de poquíssimes excepcions, tant per evitar possibles molèsties durant la gestació –com ara mals d’esquena, ciàtica, mala circulació, insomni, etc. –, com per afavorir un part i postpart saludables i amb una recuperació més ràpida. El ioga dinàmic prenatal enforteix i tonifica el cos, sempre de forma segura per a la mare i el nadó. S’eviten l’activació abdominal, les torsions i les postures invertides, estirar-se de panxa amunt més enllà d’uns segons o els estiraments massa pronunciats. I ben important, sempre es deixa marge per a les necessitats de cadascú, adaptant les postures i permetent el descans sempre que es necessiti. S’anomena “ioga dinàmic” perquè les asanes (postures de ioga) s’encadenen de forma fluida i coordinada amb la respiració. A nivell pelvià, s’explora la mobilitat de la pelvis, es treballa la seva estabilitat i s’incorporen exercicis d’activació i relaxació de perineu.

 

3. Relaxació i control de la respiració

Es manté un clima de calma i serenor al llarg de tota la sessió per tal d’arribar a la relaxació final amb la ment clara i tranquil·la. I amb això la respiració hi té un paper cabdal. La concentració en la respiració permet enfocar l’atenció i de mica en mica connectar l’estat emocional propi. Quant a la tècnica, es defuig de pranayames complexos i s’opta per l’exhalació sempre per la boca per tal de relaxar la mandíbula, alliberar tensions i practicar de cara el dia del part.

 

4. Compartir amb altres futures mares

El benestar que proporcionen les classes de ioga no és mèrit només de la seqüència de moviments o del control que es tingui de la respiració, és també per les relacions personals que s’estableixen. És una ocasió per conèixer dones que es troben en el mateix moment vital, amb les mateixes ganes de saber i compartir setmana rere setmana com canvien els bebès dins les seves panxes i amb les mateixes il·lusions, preguntes i també pors.

 

A nanüts fem les classes regulars de Ioga embaràs cada dimecres de 19h a 20h

 

Laura Molina és professora de Hatha Vinyasa Ioga i ioga per a embarassades i infants.