març 09

Com parlar perquè els fills escoltin

Acabes el dia frustrada i cansada amb el comportament dels teus fills?

No saps com posar punt i final a una discussió o rabieta?

Et sents culpable perquè et passes el dia cridant i castigant?

 

Les autores del prestigiós llibre “Com hem de parlar perquè els fills escoltin i escoltar perquè els fills parlin” es creien les millors mares del món fins que van tenir fills… T’hi sents identificada?

 

Amb els seus llibres i tallers comparteixen una forma de comunicació amb els fills que ha estat provat per a milers de pares durant més de 40 anys… És senzill i molt eficaç.

 

La convivència amb els fills pot arribar a ser molt estressant i el clima familiar acabar sent de crispació constant. El dia a dia engoleix el temps i l’energia i costa molt tenir paciència en certs moments… Llavors acabem cridant i fent coses que després ens faran sentir la pitjor mare del món.

 

Només et cal disposar de les eines que et permetran manejar de forma fàcil les situacions difícils amb els fills.

 

Quina és doncs aquesta tècnica per a millorar la convivència a casa? Les autores ens n’ensenyen moltes però n’hi ha una que és clau, la primera a aprendre i la que sosté a totes les altres: escoltar activament amb presència i empatia. Sembla obvi però no ho és. Estar presents en l’aquí i ara sense deixar-se portar per les preocupacions ni els “he de fer” no és gens senzill.

 

Quan escoltem activament i des de l’empatia el nostre fill ens sent presents, com un aliat, com algú que el comprèn i l’ajuda a acceptar-se tal com és. I això com es fa?

– Iniciant la conversa amb frases que li indiquin al nen que t’has posat al seu lloc, que entens com se sent.

– Evitant frases del tipus consell, crítica o sermó perquè el nen es posarà a la defensiva i s’acabarà la conversa o recauran els sentiments negatius sobre tu i començarà una discussió.

 

Per exemple, si el teu fill plora i marraneja perquè està enrabiat després d’apagar la tele. Primer, separa els sentiments de l’acció i centra’t en el que li està passant, no en el que està fent. Després, inicia la conversa amb frases com:

 

“Veig que estàs molt enrabiat perquè t’agradaria mirar més dibuixos”. Et sorprendrà comprovar com la seva resposta és molt més positiva que si negues els seus sentiments amb frases com: “no ploris, no passa res, demà en posarem més”.

 

Tens ganes de provar-ho?

 

Xerrada gratuïta el dissabte 18 de març a les 11h a nanüts

 

 

Gemma Araujo

Lifecoach certificada i Facilitadora oficial