febr. 02

coneixem el mindfulness

En què penses mentre esmorzes o et dutxes al matí?


Sols tenir la ment en un altre lloc?


Et quedes enredada en els teus pensaments?


Alguna cop has arribat a un lloc sense saber com ni per a què hi ets?


Has hagut de tornar a comprovar si havies fet alguna cosa perquè l’havies fet sense adonar-te’n?

Et costa centrar-te en el que fas?

 

Passem la major part del temps perduts en records del passat i plans o fantasies del futur. Vivim en pilot automàtic, la nostra ment està en un lloc molt allunyat del moment present. Viure sense intencionalitat conscient, sense adonar-nos del que estem experimentant presenta molts inconvenients. Resulta una oportunitat perduda de benestar, de despertar els sentits, de viure amb plenitud i de connectar amb un mateix i amb els altres.

 

“Només disposem del moment present i viure en ell és l’única manera d’arribar a la plenitud”

 

Mindfulness és una pràctica que ajuda a ser conscients del moment present i acceptar-lo obertament. Consisteix en portar l’atenció d’una manera activa a l’experiència de l’ara, reconeixent el que estem vivint dins i fora de nosaltres, tal com és, sense pretendre controlar res, ja sigui un pensament, una emoció, una sensació.

 

“La vida és allò que et va succeint mentre estàs ocupat fent altres plans”

J. Lenon

 

Es tracta de romandre en una situació sentint i observant el que passa, sense jutjar. Aquesta senzilla pràctica i actitud desencadena canvis en l’organisme que redueixen els nivells d’estrès, l’ansietat i la tendència a les rumiacions negatives o al pensament repetitiu, contribuint així a l’alleujament del malestar psicològic i a una millora en l’estat d’ànim i el benestar general.

 

“El regal més valuós que podem oferir als altres és la nostra presència”

Thich Nhat Hanh

 

Practicar Mindfulness no elimina les dificultats de la vida, però sí ajuda a respondre-hi d’una manera més tranquil·la que beneficia el nostre cor, cos i la nostra ment. Ens ajuda a reconèixer les reaccions habituals (sovint inconscients i automàtiques) als esdeveniments quotidians. Ens proporciona un enfocament en el que poder cultivar una major claredat, visió i comprensió. La pràctica del mindfulness ens permet estar totalment present en la vida, millorant d’aquesta manera la seva qualitat.

 

“Veure és creure, però sentir és estar segur”

Johm Ray

 

Mindfulness es pot entendre com una manera especial de Ser i Estar amb nosaltres mateixos i amb el món. Això sí, requereix entrenament i constància perquè pugui transcendir tota la nostra vida.

 

Joana Mateu-Adrover


Psicòloga – Instructora en MBCT