El sòl pelvià: el gran desconegut

 

Què és el sòl pelvià? Perquè es parla tant d’ell?

Des de fa uns anys cap aquí, la societat i, sobretot el bàndol femení, ha començat a interessar-se o ha començat a descobrir una part important en el seu cos, el sòl pelvià.

Aquest gran desconegut ha estat oblidat durant anys a causa de tabús, vergonyes i falta d’estudi, però per sort comença a ressorgir l’interès per ell i comença a recuperar la importància que li pertoca.

El sòl pelvià és un pilar en la salut i l’estabilitat del nostre cos. És l’encarregat, amb l’ajut d’altres complexes musculars i miotendinosos, de mantenir-nos en una posició recta, de mantenir la posició dels òrgans, de controlar els evacuaments entre moltes altres funcions.

Aquest gran desconegut té un paper vital en les activitats de la vida quotidiana de l’ésser humà i en el cas de patir alguna disfunció apareixen desequilibris que poden anar des d’una lumbàlgia a pèrdues d’orina o prolapses d’òrgans.

Aquestes disfuncions són presents tant en homes com en dones, però en major incidència en el sexe femení per la seva funció reproductora de l’espècie i la morfologia del cos de la dona.

El sòl pelvià cal estimar-lo i mantenir-lo en un estat òptim en totes les etapes de la vida igual que el complex abdominolumbopelvicperineal al qual pertany.

Les disfuncions del sòl pelvià s’atribueixen a un 20% de la població en quant a incontinències i a un 30% amb presència de prolapses. Aquest barem només conté la població que ha acudit a una consulta mèdica per la seva patologia, per tant podríem parlar de tants per cents més elevats.

Però el més alertant no és això, sinó que només el 25% dels incontinents consulta el seu metge per la seva patologia a causa de la vergonya, el desconeixement propi i per falta d’educació sanitària.

En el 2003 la OMS va estimar que més de tres milions de persones patien incontinència a España.

Des de Nanüts volem donar-te l’oportunitat de conèixer més el teu sòl pelvià, com treballa i com pots mantenir-lo o recuperar-lo, doncs hi ha solucions i tractaments per les disfuncions que aquest pugui presentar.

Elisabet Soler és fisioterapeuta especialitzada en el sòl pelvià, en l’embaràs i post part. A Nanüts visita tots els dilluns. Podeu demanar per ella trucant al 93 700 58 48.