nens sans, adults sans

Extret del llibre “Niños sanos, adultos sanos” de Xavi Cañellas i Jesús Sanchis

 

PROGRAMACIÓ DE LA SALUT I LA FINESTRA DE L’OPORTUNITAT: EMBARÀS, PART, LACTÀNCIA I ELS PRIMERS ALIMENTS

 

La salut es programa en el ventre de la mare i durant els primers anys de vida. Al llarg de la gestació, els hàbits de la mare, la seva alimentació, el nivell d’estrès i com el gestioni, donaran un inici a una bona, o mala, programació que continuarà per bon, o mal camí, en funció del tipus de part, de si hi ha lactància materna o no i la seva duració, la forma en què s’introdueixen els primers aliments i de l’entorn emocional que acompanyi a tots aquests esdeveniments. Com a protagonista principal en totes les fases de la finestra d’oportunitat, coneixerem la microbiota intestinal, els microbis que viuen en els nostres intestins; i entendrem per què la frase “La salut intestinal de la mare marcaran la immunitat del futur adult” és una gran veritat.

 

Els autors del llibre “Niños sanos, adultos sanos” han dedicat un dels capítols a abordar aquest tema “Introducció dels aliments: un moment clau”: Oferim una pauta (no tancada), en base al coneixement científic més actual, amb respecte i cura de la microbiota intestinal del nen, i sense perdre de vista aquells aliments amb els que evolucionem exitosament abans que les indústries situessin als cereals en la base de la nostra alimentació, i als paquetets, potets i farinetes d’inici de continuació, de 6, de 7, de 8 mesos…, com els aliments, millor dit productes, amb els que començar, ja des de ben petits, a alterar els nostres microbis, els nostres gustos i la nostra salut. Hem arribat a un punt en el que sembla més lògic donar-li a un nadó, com el seu primer aliment, perdó, com el seu primer ultra processat, una farineta instantània de cereals dextrinats, amb alt contingut en calci i ferro, font de 12 vitamines, amb efecte bífidus, 0% sucres afegits i sense gluten)”; que un simple moniato, una patata o una carbassa.

Ens fa feliços llegir articles científics, com la Revisió Sistemàtica i Meta-anàlisis publicat recentment a una de les revistes amb major prestigi en el món de la ciència, JAMA (Journal of the American Medical Association) pel Dr. Despo Lerodiakonou i col·laboradores, en el que, d’acord amb la nostra proposta d’introducció d’aliments, situa a un dels aliments més injustament controvertits i limitats durant dècades, l’ou (especialment el rovell), com un dels primers aliments a introduir als nostres nadons, no tan sols per no augmentar el risc futur de l’al·lèrgia a l’ou, si no pel contrari. I de quan introduir el gluten? L’introduïm aviat, tard, mai…? Doncs com s’ha anat aclarint en varis estudis com descrivim en el llibre, els autors conclouen que: introduir aliments amb gluten aviat no redueix el risc de desenvolupar una malaltia celíaca en el futur.

A “Niños sanos, adultos sanos”, posem tota la nostra energia en desmuntar mites, mentires i mitges veritats que segueixen velant més pel benestar de les indústries que pel benestar i la salut dels consumidors.

 

Si us interessen aquests temes sapigueu que hem programat una xerrada amb en Xavi Cañellas a nanüts el DIVENDRES 16 de JUNY a les 18h

 

PREU: 15€/ persona o 25€/parella

LLOC: TERRASSA 08221, C/ Vallhonrat, 31 baixos

Places limitades.

Cal fer reserva prèvia