nov. 10

Per què fer exercici durant l’embaràs

Les dones estem fetes i preparades per parir, però no en un món sedentari en el que sovint passem 8 hores de la jornada laboral assegudes. El moviment és bàsic per viure. Per això és tant important fer exercici durant aquest període.

En el moment en que ens quedem embarassades, ens cataloguen com a vulnerables i en el cas de dubte els metges recomanen repòs.  Quantes vegades ens diuen: “no agafis pes que estàs embarassada!” És com si per activar la musculatura i pujar una mica les pulsacions haguéssim de perdre al nadó! Els estudis científics demostren que és més “perillós” el sedentarisme que l’activitat física.

Quins són els beneficis que ens aporta l’exercici?

– Ajuda a prevenir la diàstasis abdominal no fisiològica.

– Permet controlar millor la pujada de pes.

– Redueix el risc de patir hipertensió, preclampsia o diabetis gestacional.

– Millora el restrenyiment.

– Disminueix la incidència d’incontinència urinària tant en l’embaràs com en el post part.

– Genera endorfines prevenint així despressió pre i post part.

I els beneficis pel nadó.

– Millora la maduració del sistema nerviós.

– Disminueix la freqüència cardíaca en repòs.

– Millora la viabilitat de la placenta fent que l’entrada de nutrients i la sortida de subtàncies de rebuig sigui més eficient.

– Augmenta el líquid amniòtic disminuint així el risc de part prematur.

Quin tipus d’exercici es recomana?

Tant l’embaràs com el post part són moments prou importants com per posar-nos en mans de professionals especialitzats per a que ens recomanin l’exercici que necessitem. Aquest variarà en funció de si és el nostre primer embaràs o no, quant de temps ha passat entre embarassos, quin tipus de parts anteriors hem tingut, si tenim problemes de circulació, varius vulvars, diàstasis abdominal, hipertensió, la qualitat del nostre teixit conjuntiu, etc…

Però per ajudar-vos a triar, mireu que sigui un exercici que:

– Inclogui: treball de la postura, el sòl pelvià, la faixa abdominal de forma indirecte, exercicis de força, cardiovasculars i exercicis de preparació al part.

– Eviti: abdominals convencionals, maniobres de valsalva (aguantar la respiració per moure grans pesos), impacte, exercicis clàssics de Pilates, exercicis que augmentin la pressió a la línia alba (flexions, planxes, etc)

Des de quan i fins quan?

Des del primer dia i fins al final! Hi ha estudis científics que destaquen la importància de començar 6 mesos abans de l’embaràs.

Totes aquestes consideracions serà necessari acompanyar-les d’un estil de vida saludable com la nutrició i la reducció de l’estrès tant com sigui possible.

Si es compara el part com una prova de llarga distància (com córrer 42km), qui seria capaç de fer-la sense haver entrenat? Doncs això és el que necessitem durant

l’embaràs!

Ens retrobarem el mes que ve per parlar de l’activitat física en el post part!

Marta Puigdomènech

Directora de Nanüts, MAMIfit Sabadell-Sant Cugat

Docent a l’INEFC, Tecnocampus Mataró, Universitat de Girona.

Ponent en diferents congressos mèdics.

Llicenciada en Ciències de l’Activitat física i l’Esport

Col. 13947