Planifiqueu el part des del segon trimestre

Un cop passat el primer trimestre, a les 14 setmanes ja deveu respirar alleujades si sou de les que heu superat el mal tràngol de les nàusees i els vòmits o dels marejos i la debilitat a les cames o de les que teníeu neguit per si tot anava bé.

Ara és el moment doncs de començar a pensar en una de les decisions més importants de tot el procés, com vull parir.

És interessant que seieu a parlar del tema amb la parella el més aviat possible i contempleu les diverses possibilitats que teniu al davant.

 

Primer de tot, cal establir les prioritats

  • la prioritat és el nadó
  • la prioritat és el respecte
  • la prioritat és la comoditat
  • la prioritat és l’equip mèdic escollit

Davant del dilema cal avaluar els pros i contres de cadascuna de les possibilitats.

  • Si la prioritat és el nadó sigui perquè hi ha algun problema intrauterí com pel vostre desig, cal cercar un hospital amb una unitat neonatal de primer nivell dins de la sanitat pública o privada. No sol ser fàcil accedir a un hospital de primer nivell si no és per zona o per patologia prèvia. Si s’és usuari de la sanitat privada es pot demanar els serveis de neonatologia inclosos en cada hospital.
  • Si la prioritat és la comoditat, cal cercar un hospital que ofereixi mínim 48 hores d’ingrés si és un part normal i 5 dies si es dóna el cas de cesària i habitació individual amb llit per la parella i bany inclòs.
  • Si la prioritat és l’equip mèdic escollit ells ens donaran la opció entre un i diversos centres on ens poden atendre. Cal preguntar si en el preu entra l’atenció personal del metge que us porta o pot ser algú de l’equip hospitalari que no coneguem fins el dia del part. Demanar qui serà la llevadora que us acompanyarà i si es pot visitar la sala de parts en tots els casos és positiu per perdre el temor al dia del part.
  • Quan la prioritat és el respecte tant per vosaltres com a la vostra parella i al nadó o nadons la primera feina és informar-vos si són hospitals acreditats per la IHAN (iniciativa para la humanización de la asistencia al nacimiento y la lactancia) https://www.ihan.es/ Allà trobareu el llistat de centres catalans que ja estan acreditats o en fase d’acreditació i per tant formant al personal en l’atenció respectuosa al part i a la lactància.

 

D’altra banda, és molt recomanable emplenar i entregar el document del Pla de Part al nostre equip mèdic. 

Què és El Pla de Part ?

És un consentiment informat, és a dir, un document que expressa per escrit els nostres desitjos i necessitats de cara al part. Ens servirà per posar en comú amb l’equip mèdic les nostres preferències a l’hora del part. Sempre i quan no es presenti cap complicació inesperada o el nostre sigui un part medicalitzat per patologia prèvia. Aquest procediment ha demostrat que la dona i la parella viuen de manera més conscient i feliç el seu embaràs i part.

La Generalitat ofereix un model de pla de part que es pot utilitzar com a referència tot i que es recomana que cada institució es faci el seu, per no crear falses expectatives a les usuàries dels centres hospitalaris.

Diversos hospitals públics han elaborat un pla de part particular, us en poso una mostra:

http://www.csap.cat/media/upload//arxius/ciutadans/atencio-al-part/Pla_naixement.pdf

https://www.tauli.cat/hospital/images/Usuaris/documents/Pla_de_Part_CAT.pdf

En la majoria de documents s’ofereix la possibilitat d’escollir l’acompanyant, de si és vol música o llum indirecta en la sala de dilatació, si es volen provar mètodes alternatius a l’anestèsia per calmar el dolor (banyera, pilota, corda), la mobilitat durant la dilatació o si es vol optar pel mètode pell amb pell al rebre el nadó i per la lactància.

 

Totes les opcions tenen el seu pro i el seu contra i cal estar ben informats per poder prendre les decisions de la manera més conscient possible.

Si en vols saber més pots demanar una consulta amb la llevadora o participar en un dels tallers que Nanüts organitza per posar en comú els dubtes.

 

Judit Cos Busquets

Llevadora de capçalera

Col. 37709