juny 04

Reflexologia podal en nadons, nens i adolescents.

La nena té febre o mocs, no té gana, li surten les dents, li fa mal la panxa, li costa anar de ventre, el nen està nerviós o es fa pipí al llit… un ventall de símptomes que ens angoixen i molts cops no sabem com actuar per ajudar-los a alleugerir el tràngol.

De la mateixa manera com una ferida cicatritza ràpidament, el nostre cos té la propietat de regenerar-se i de recuperar l’equilibri de manera natural, moltes vegades no ens cal més que acompanyar i donar un petit estímul.

Com a pares no tant sols tenim el dret i el deure de vetllar per la seva salut, sinó que devem ser-ne part activa i conscient. Fer-nos responsables de la seva salut vol dir no deixar-la només en mans del pediatra o dels metges especialistes, sinó prendre part de les decisions i ajudar-los des de casa amb una alimentació sana i aplicant remeis senzills al nostre abast tan bon punt apareixen els primers símptomes, que ens permetran evitar, en la majoria dels casos, que el problema s’agreugi, pal·liar el malestar, estimular les pròpies defenses i posar en marxa els mecanismes d’autocuració i regulació del seu organisme.

Això no vol dir que no calgui consultar al metge quan sigui necessari. Parlem de nens sans (que són la majoria) que en algun moment donat pateixen algun desequilibri que pot desestabilitzar el funcionament de tota la família. Però el que si que és important és evitar la sobre-medicació, l’ús indiscriminat de medicaments que “tapen” els símptomes mentre redueixen les pròpies defenses al no deixar-les actuar, deixant als petits encara més dèbils i susceptibles de recaure en la malaltia.

La febre, la tos, els mocs, els vòmits, les diarrees o les infeccions entre altres manifestacions del nostre cos no són enemics contra els que s’ha de lluitar, sinó els nostres aliats. Són els mecanismes de defensa que es posen en marxa quan el cos necessita resoldre algun problema. Ells ens avisen, ens protegeixen i ens ajuden a mantenir un bon estat de salut. És llavors quan cal permetre al cos fer la seva funció i ajudar-lo.

Entre les teràpies naturals que tenim al nostre abast, n’hi ha una que és poc coneguda però molt efectiva a l’hora d’activar els recursos naturals d’autocuració de l’organisme: la reflexologia podal.

La reflexologia podal és una tècnica natural de massatge, originaria de fa milers d’anys en països orientals com Xina, India i Egipte, amb la finalitat d’activar el poder curatiu del propi cos per proporcionar salut i restablir l’equilibri.

És una tècnica que té en compte la globalitat o el conjunt de la persona, tant a nivell físic com mental i emocional. Es pot utilitzar tant per relaxar com per tonificar i és molt agradable als nens. Consisteix en aplicar una lleugera pressió amb el dit polze sobre les zones més sensibles detectades a l’exploració del peu, combinat amb diferents moviments estimulants o sedants, segons calgui.

No és un simple massatge localitzat als peus. És un tractament terapèutic on els peus, com a microsistema reflexe de tot el cos, mantenen una relació amb els òrgans i sistemes vitals, on tots hi estan representats. Els estímuls aplicats de manera localitzada desencadenen reaccions a través del sistema nerviós que ajuden a calmar o a regular els símptomes i, el més important, les causes dels desequilibris.

No té efectes secundaris i ajuda a alleugerir els problemes més comuns de la infància o l’adolescència. Tant els nadons com els infants són molt receptius a l’estimulació de les zones reflexes del peu. La seva resposta és immediata i sempre positiva. Els resultats són convincents ja que els efectes i els canvis que es produeixen es poden percebre tant de manera espontània mentre dura la sessió com al final d’una sèrie de sessions.

Es pot oferir a tots els grups d’edat, ja sigui com a teràpia única o com a suport d’altres teràpies. Es poden tractar símptomes puntuals aguts i també dolències cròniques.

Com ajuda la reflexoteràpia podal als infants i adolescents?

 • Estimula la regeneració de l’organisme en general
 • Millora la resposta immunològica perquè incrementa les defenses
 • Ajuda a alliberar les mucositats
 • Disminueix el temps de recuperació de processos infecciosos: refredats, gastritis, otitis, bronquitis…
 • Redueix els còlics o els gasos
 • Alleugereix els dolors de la dentició
 • Millora el restrenyiment o altres problemes digestius
 • Estimula la gana
 • Els relaxa i els ajuda a dormir perquè redueix l’estrés, la tensió i alleuja l’ansietat
 • Revitalitza l’energia vital al alliberar bloqueigs i zones congestionades
 • Ajuda a desintoxicar el cos, depura i neteja les substàncies tòxiques que genera l’organisme
 • Ajuda a alleugerir dolors i molèsties com mals de cap i migranyes, tensions musculars, dolors lumbars o d’ossos
 • Enforteix els vincles d’afecte entre qui dóna i qui rep el massatge, especialment si és entre pares i fills.
 • Demostra confiança en el propi cos, que ens ofereix tots els recursos necessaris per a mantenir-nos sans evitant un excés de medicaments.

 

 

Montserrat Rius, dietista i reflexòloga a Nanüts. Visita tots els dimecres de 16.00h a 20.00h. Demaneu cita a hola@nanuts.com o trucant al 93 700 58 48.